Free tool

E-Way Bill Eligibility Checker

A quick, preliminary check of whether an e-way bill is likely required for your movement of goods — with the reasons and the exceptions to review.

Where are the goods moving?

Taxable value + GST, excluding exempt supplies on the same invoice.

Are the goods in the exempt list (Annexure to Rule 138(14))?

Used only for the Part B 50 km note.

Result

Answer the questions and select Check to see a preliminary result.

Official sources

Last verified: 14 Oct 2026

This is a preliminary indication based on general rules, not a legal determination. Exemptions have conditions, and some states notify different intra-state thresholds. Verify against the current rules and your state's notification before moving goods.

How the checker decides

  1. Exemptions first. Goods carried by non-motorised conveyance, or goods you confirm are in the Annexure to Rule 138(14), are shown as likely not required.
  2. Required irrespective of value. Inter-state movement to a job worker, and inter-state transport of specified handicrafts by a person exempt from registration.
  3. Value test. Otherwise, the consignment value is compared with ₹50,000. Above it, an e-way bill is likely required.
  4. Unsure about exemption? If the result would otherwise be “required” and you are not sure the goods are exempt, it shows “Review needed”.

Example (illustrative)

A Ludhiana hosiery unit sends fabric worth ₹30,000 to a job worker in Himachal Pradesh. The value is below ₹50,000, but because this is inter-state movement to a job worker, an e-way bill is likely required. The same fabric sent to a job worker within Punjab would follow the value test (and any state threshold).

Part B and the 50 km rule

If goods move within the same state up to 50 km from the consignor's place to the transporter's place for further transport (or from the transporter to the consignee), Part B (vehicle details) is not required — Part A still is. More in e-way bill distance rules and Rule 138 explained.

Frequently asked questions

Is the ₹50,000 limit with or without GST?

With GST. Consignment value includes the taxable value and the tax charged, but excludes the value of exempt supplies billed on the same document.

When is an e-way bill required even below ₹50,000?

For inter-state movement of goods by a principal to a job worker, and for inter-state transport of specified handicraft goods by a person exempt from registration, an e-way bill is required irrespective of value.

Do all states use ₹50,000 for movement within the state?

No. Some states have notified a different (higher) threshold for intra-state movement. Check your state’s latest notification instead of assuming.

Is a stock transfer to my own branch covered?

Yes, it can be. Rule 138 covers movement for reasons other than supply too, so the value threshold applies to branch transfers, exhibitions and job work.

Can I rely on this result?

Treat it as a first check. Exemptions have conditions and the rules change. Verify on the official portal, CBIC GST or with your tax adviser.

Android app

Make your e-way bill workflow simpler

Create the sales invoice, review e-way bill details and generate, all from your phone with E-Way Easy.